כלבת הינה מחלה זיהומית קטלנית הגורמת לזיהום חמור במערכת העצבים ובמקרים רבים עלולה להוביל למוות. מחלת הכלבת פוגעת בכל סוגי היונקים אך מופע המחלה שונה מיונק ליונק.
מחלת הכלבת מועברת על ידי וירוס המועבר בדרך כלל על ידי נשיכה או שריטה מחייה נגועה (זאבים, תנים, שועלים, עטלפים וכלבים הם המפיצים העיקריים).
מחלת הכלבת פוגעת גם בבני אדם ובמקרה של נשיכה יש לפנות לקבלת טיפול רפואי באופן מיידי.
החוק בישראל קובע כי כל כלב עד גיל שלושה חודשים צריך לעבור חיסון נגד כלבת ונכון להיום יש לחזור על החיסון אחת לשנה (החיסון משולב באגרת הרישוי השנתית). החיסון הינו מוחלש ומעורר תגובה חיסונית שמאפשרת יצירת נוגדנים כנגד הווירוס. בחיסון הראשון של הכלב נגד מחלת הכלבת יסומן הכלב בשבב אלקטרוני שיוחדר מתחת לעורו ובאמצעותו ניתן לאתר את הכלב באם הלך לאיבוד (השבב מכיל מספר זיהוי של רישיון אחזקת הכלב). כלב שייתפס ללא השבב ייחשב ככלב משוטט ויכנס להסגר (ולאחר מכן יומת).
במבצעי עיקור חתולים עירוניים ניתן חיסון כלבת לחתולי הרחוב על מנת למנוע את התפשטות המחלה. יתר על כן, מפוזרים פיתיונות עם חיסוני כלבת בניסיון לחסן חיות בר.
חיסון נגד כלבת ניתן גם כחיסון מניעתי אחת לתקופה (לפני חשיפה לנגיף) וגם כסדרת חיסונים כטיפול במחלה לאחר נשיכה וחשיפה לנגיף.
כאמור, חיסון נגד כלבת ניתן לראשונה בגיל שלושה חודשים ויש לחזור עליו אחת לשנה. בשנת 2016 נבדקה האפשרות להארכת פרק הזמן שבין חיסון אחד למשנהו, לתקופת זמן של שנתיים ולא שנה אחת כפי שנדרש היום). מאחר וישנם חיסונים שמציעים הגנה לשלוש שנים (כפי שכתוב בהמלצות היצרן), אך עד היום עדיין לא התקבלה החלטה בנושא.
לבני אדם ניתנים חיסונים לפני חשיפה (אם מדובר באדם שעובד עם חיות, דוגמת הוטרינר) וגם חיסון כלבת לבני אדם שנחשפו לבעל חיים החולה במחלת כולל חיסון סביל המתבצע סביב אזור הנשיכה וחיסונים פעילים (4-5 זריקות באופן מדורג לאורך מספר ימים).
כלבת מועברת מבעלי חיים נגועים בעלי דם חם בנשיכה או שריטה. הנגיף מצוי ברוק, בנוזל השדרה וברקמת המוח של בעל החיים. הנגיף עושה דרכו למערכת העצבים המרכזית (דרך העצבים הפריפריאליים), שם הוא משתכפל והתפשטותו מתרחבת.
תקופת הדגירה של כלבת מרגע חשיפת בעל החיים ועד להתפרצותה משתנה ותלויה בכמות המדביקה של הנגיף ומקום החדירה (והקרבה למערכת העצבים המרכזית), תקופה זו יכולה לנוע ממספר ימים ועד מספר חודשים.
למחלה שתי צורות אפידימיולגיות בולטות: צורה עירונית בה כלבים ותנים הם המאגר להתפשטותה וצורת בר בה חיות בר (בעיקר שועלים) הן הגורם המפיץ.
בשנים 1930-1960 נפוצה הייתה הכלבת העירונית בישראל ומשנות ה70 השתנתה המגמה וצורת הבר היא הנפוצה יותר.
תסמיני מחלת הכלבת
סימפטומים של מחלת הכלבת מאופיינים בעייפות ותשישות של בעל החיים, חום גבוה, שינוי התנהגותי (שמתבטא פעמים רבות בהתנהגות תוקפנית), הידרופוביה (חשש ממים) וכתלות בהתקדמות המחלה גם פרכוסים, שיתוק, ודלקת המוח (אנצפליטיס). לאחר הופעת התסמינים בבעל חיים לא יהיה ניתן לתת טיפול והוא ימות תוך עשרה ימים לכל היותר.
חשוב לדעת כי מרגע שהופיעו התסמינים אין טיפול יעיל למחלה (גם בבני אדם) ולכן חשוב מאוד לגשת לקבלת טיפול רפואי מיד עם חשד להידבקות. כמו כן, תכנס החיה הנושכת להסגר בכדי לברר האם היא לקתה במחלה.
עירנות למחלת הכלבת
זהירות, אחריות ועירנות הם שם המשחק באבחון מחלת הכלבת ומניעתה.
אם אתם עדים למותו של יונק הנגרם מסיבה לא ברורה (גם אם מדובר בבעל חיים מבוית ומחוסן) יש להתייעץ עם הוטרינר ולבדוק אודות בדיקת כלבת.
החלטתם לאמץ בעל חיים משוטט נהדר, אך רק לאחר בדיקה מקיפה שלו על ידי וטרינר
זיהיתם התנהגות מוזרה של הכלב? אתם חשים כלבכם אגרסיבי מדי לאחרונה, פנו לוטרינר עם הממצאים.
ננשכתם? שטפו במים וסבון ופנו בהקדם האפשרי לחדר מיון!
לסיכום,
כלבת איננה שייכת רק לכלבים והיא יכולה להופיע אצל חתולים ובני אדם גם כן ולכן מומלץ גם לחסן אותם וכל מי שנוהג לבוא במגע קבוע עם בעלי חיים. אם ננשכתם אל תתמהמהו וסורו לקבל טיפול בחדר מיון מאחר וזמן הוא שם המשחק (לאחר הופעת התסמינים זה יהיה מאוחר מדי). היו עירניים לבעל החיים שלכם ולהתנהגותו, גדול לקבלת חיסון נגד כלבת בזמן הנחוץ ומנעו סבל וייסורים קשים מהחברים הטובים ביותר.